Kdysi to byl šálek kávy...
Vášeň servírovaná od roku 1919. První, vůní oplývající šálek Varesina Caffé espresso, byl servírován v roce 1919 v rodinné pražírně, nacházející se v historickém centru italského města Varese. Jeho lahodná vůně příjemně okouzlila okolní ulice a na několik let upoutala pozornost obyvatelů této oblasti. S postupem času bylo zřejmé, že původní prostory nebudou rostoucím požadavkům nadále postačovat, a proto bylo sídlo Varesina Caffé přesunuto do okrajové části města. Mnoho obyvatel centra města si ještě dlouho kladlo otázku, co se stalo s tou neodolatelnou vůní.
Kvalita je naší první jakostí.
Ode dne, kdy se z historicky prvního šálku kávy začala linout podmanivá vůně, uběhlo mnoho let. Během této doby se však nezměnilo vůbec nic na kvalitě ingrediencí, které vdechly život příběhu Varesina Caffé a zajistily jeho dlouhodobý úspěch. Úspěch kávy Varesina je založen na tradičních hodnotách, včetně upřímného nadšení a pozornosti věnované každé fázi výrobního procesu. V kombinaci s neustálým hledáním dokonalosti a snahou o zajištění optimální kvality služeb, Vám přinášíme jedinečné produkty. Výsledky našeho snažení jsou servírovány každý den na pultech barů a kaváren, nacházejících se po celé Evropě. Pro výrobu kávy Varesina se používá až 20 druhů těch nejlepších kávových zrn pěstovaných na plantážích Střední a Jižní Ameriky. Pečlivý výběr kávy, tradiční postupy pražení a rodinné receptury, které se u nás předávají z generace na generaci, dodávají kávě Varesina vyjímečnou plnou chuť, nezaměnitelné aroma a bohatou pěnu.
Výjimečná směs vášně, tradice a technologie.
Ve Varese je s nadšením očekávána každá dodávka kávových zrn, která představuje počátek jemného transformačního procesu. Jakmile jsou zrna vyčištěna a znovu přebrána, je toto „zelené zlato“ přesunuto a uzavřeno do skladovacích prostor. Každá odrůda nakupovaných kávových zrn je skladována samostaně v jednom z našich 20-ti oddělených sil dle přísných kritérií.
Díky neustále se rozvíjejícím technologiím a přísnému dodržování výrobních postupů, je získávána ve fázi pražení vysoce kvalitní směs, která uspokojí potřeby všech milovníků kávy.
Každý má tak možnost vychutnat si plnými doušky „voňavý šálek kávy“, ať už je v Itálii nebo kdekoliv jinde. Využíváme různé procesy pražení, ale u všech chceme dosáhnout stejného cíle: získat kvalitní surovinu charakteristickou svým aromatem a vůní. Stejně jako byla první, nezapomenutelná voňavá směs vytvořená již v roce 1919. Pod značkou Varesina Caffé také vyrábíme vlastní bezkofeinovou kávu, se zárukou té nejvyšší kvality.
Kouzlo perfektního šálku kávy
Baristé, kteří používají směsi Varesina Caffé, by měli věnovat zvýšenou pozornost kávovaru, který používají k přípavě gourmet kávy. Důležité je dbát na pravidelnou kontrolu stroje,
filtrů a taktéž zajistit odpovídající nastavení. Samozřejmostí by mělo být použití čerstvě jemně (ne práškovitě) namleté kávy (platí čím čerstvější, tím lepší). Páka kávovaru musí být čistá a káva v páce upěchovaná. Konečnou chuť připravované kávy podstatně ovlivňuje kvalita použité vody. Voda nesmí být příliš tvrdá. Pravé italské espresso by se mělo extrahovat maximálně 20-30 sekund při použití asi 30 ml vody ohřáté na 89-92 °C, která protéká pákou pod tlakem 9 atmosfér. U správně připravené kávy se na povrchu vytvoří karamelově zbarvená krémová pěna (crema). Neměli bychom také zapomínat na několik nepsaných pravidel, která mohou určitým způsobem ovlivnit kvalitu výsledného produktu – zkušený a zručný barista by měl při nastavení parametrů kávovaru přihlédnout k aktuálnímu počasí. Letité zkušenosti ukázaly, že i povětrnostní a klimatické podmínky mohou ovlivnit kvalitu servírované kávy!
Způsoby vychutnávání kávy
Neapolský způsob doporučuje vypít sklenku vody před konzumací kávy, aby došlo k vypláchnutí úst a neutralizaci chuťových buněk a tím k maximálnímu požitku.
Palermský způsob pití kávy naopak radí vypít sklenku vody až po samotné konzumaci kávy, aby vyčistila ústa od lehce nahořklé chuti.